​​​​© 2016 de Eendjes

PEDAGOGISCHE OPDRACHT

 

Onze opdracht gaat trapsgewijs van watergewenning naar leren overleven, dan verder naar het aanleren van de zwemtechnieken (schoolslag, crawl en rugslag) om te eindigen bij het perfectioneren van deze technieken. Kinderen die een duidelijk talent hebben om competitie te zwemmen, zullen door ons worden doorverwezen naar andere clubs die deze specifieke doelstelling beogen. Onze club heeft zeer expliciet niet de doelstelling om de kinderen voor te bereiden op competitiezwemmen. Wij willen wel de juiste basis leggen voor een perfecte zwemtechniek.

 

Om ons te helpen bij onze pedagogische opdracht, gebruiken wij de lesmethode zoals ontwikkeld door FredBrevet. Op de website van Fredbrevet kan u meer lezen over de leerlijn en de te behalen brevetten.

Watergewenning

EENDJE - ZEEPAARDJE - PINGUIN (niv 1 en 1+)

Leren Overleven

ZEEHOND - WATERSCHILDPAD - DOLFIJN (niveau 2 en 3)

Leren Veilig Zwemmen

OTTER - HAAI - ORKA (niveau 3+ - 4 en 4+)

Afstandszwemmen

25 - 50 -100 - 200 - 400 - 800 - 1000  en 1500 meter

Trimzwemmen

3000 - 5000 - 10000 -25000 en 50000 meter

Deze brevetten zijn niet noodzakelijk progressief uit te reiken jaar per jaar. Het is best mogelijk dat een kind het ene jaar reeds 4 elementen van het  eerste brevet aflegt en reeds één element van het tweede brevet. De brevetten hebben eerder een belonende waarde voor het kind en dienen niet om prestaties op te meten.

Voor de grotere kinderen werken we met de afstandsbrevetten en eventueel trimzwemmen (opsparen van zwemmeters over verschillende lessen heen) en optioneel reddend zwemmen.

 

Noch voor de kleinere, noch voor de grotere leden, zijn wij een prestatiegerichte club. Welbevinden, zelfredzaamheid in het water en de kwaliteit van de zwemslag zijn voor ons de toetsstenen van een geslaagde pedagogie, niet het aantal gezwommen lengtes. Voor meer prestatiegericht zwemmen verwijzen we u graag door naar clubs met zulk een specifieke doelstelling.